2024. 03. 13.

Presage Classic series, az örök érték

 

A Seiko Presage kollekciója a megjelenése óta a mechanikus órakészítés klasszikus értékeinek hordozója. Ezek az értékek nem változnak, így a most érkező Presage Classic series sorozat valóban klasszikus, de egy valódi 21. századi klasszikus, amely kiváló példája a hagyományok és a modern technológiák békés egymás mellett élésének.

Presage, az elérhető minőség

Hihetetlen, de 2024-ben mindössze nyolc éve annak, hogy a 2016-os Baselworld óraipari kiállításon bemutatkozott a nagyvilágnak a Seiko Presage kollekciója. A Japánban 2010 óta létező kollekció úgy ért el világhírnevet, hogy kezdetben kizárólag a belföldi piac számára készültek ezek a modellek. Az internetnek köszönhetően azonban megismerték és hamar megkedvelhették más földrészeken élő órarajongók is, így hat évvel a megjelenése után hivatalosan is elindulhatott meghódítani a világot.

 

 

A kollekció sikerének titka egyszerű, a lehető legmagasabb minőséget és legrészletesebb kidolgozást kínálja elérhető áron, amúgy japán módra. A modellek a nagyrészt a hagyományos formákra épülnek, kizárólag mechanikus kaliberekkel készülnek és gyakran alkalmaznak a készítésükkor hagyományos japán technikákat, színeket és stílusjegyeket is.

Presage Classic series, avagy Japán időtlen szépsége

 

 

A most érkező új sorozat, a Presage Classic series egyesíti a Seiko évszázados tapasztalatát egy sorozatban, mindezt egy erőteljes vintage stílusban, de a mai technológia minden előnyét kihasználva.

 

 

Az új modellek formája lágy vonalakból, ívelt felületekből áll, amelyet jól kiegészít a hetvenes éveket idéző, többsoros kialakítású fémszíj a különleges csatmegoldásával. A tok egyszerre klasszikus Seiko és egy valódi Presage forma, a domború zafír kristály óraüveg pedig a szintén domború számlappal kiegészíti az érzést, hogy egy valódi modern klasszikust látunk.

Különleges számlapok, ívek és hatások

 

 

Az új Presage Classic series modellek legszembetűnőbb eleme a számlap, amely minden szempontból érdekes és különleges. A sorozat öt új  modellje két stílusban készült, három modell a hagyományos, hárommutatós kivitelben érkezik, kettő pedig az úgynevezett open-heart számlappal és egy 24 órás mutatóval egy segédszámlapon.

 

 

Valamennyi számlap közös eleme a forma, a domború kialakítása önmagában is több a megszokottnál, és ezt csak fokozzák a számlap ívét követő indexek és a hajlított végű mutatók is, amelyek a pontosabb leolvashatóságot is segítik.

 

 

A hagyományos megjelenésű , SPB465J1 és az SPB467J1 modellek számlapjának struktúrája a selyem sima és lágy hatását adja vissza a fényviszonyoktól függő fényeivel.

 

 

Az open-heart kivitelű SPB469J1 és SPB471J1 modellek számlapjának is a selyem az alapja, de ezek a modellek a selyemfonál anyagát jelenítik meg a számlap közepétől kifelé indulva, ezzel egy sugaras struktúrát kölcsönözve a megjelenésnek.

 

 

Az open-heart számlap egy olyan kivitelt jelent, amelynél a számlap át van törve egy részen, és alatta látható a billegő és a gátszerkezet egy része működés közben. Az ilyen modellekhez olyan kaliberre van szükség, amelyeknek a kialakítása kifejezetten erre a megjelenésre készült.

Új, kényelmesebb fémszíj a hetvenes évek hangulatában

Az új modellek új fémszíjjal érkeznek, amelynek különlegessége az átdolgozott szemek mérete és íve.

 

 

 

A többsoros kivitel sok különálló szemből készült, amelyek 6 mm magasak, a korbbi fémszíjakhoz képest így több szemből állnak és ezért még kényelmesebben követik a csukló ívét.

A többsoros fémszíjak hangulata valódi vintage érzést sugároz, a legszebb hetvenes évekbeli darabokat idézi fel, a megszokott Presage minőségben.

Négy új szín az Edo-kor divatjának világából

 

Az új Presage Classic series  modellek különleges kialakítású számlapjainak a színe sem a megszokottak közül került ki.

Négy új szín érkezik, amelyek mindegyike Japán egyik legtermékenyebb időszakából, az Edo-korból származik. A színek a kor viseletének jellegzetes anyagát, a selymet idézik fel, annak természetes és festett változataiban.

 

Az Edo-kor Japán egyik hosszabb korszaka volt, amely 1603-tól egészen 1868-ig tartott. Bár ez volt a szigorú elszigetelődés és a bezárkózás korszaka, mégis emellett a stabilitás és a béke, a gazdasági növekedés és a virágzó kulturális élet korszaka is volt egyben, amelynek a Meiji-restauráció vetett véget a határok megnyitásával és a hatalom visszatérésével a sógunoktól a császári családhoz.

Shiro-iro, a természetes, festetlen selyem színe, az SPB463J1 és az SPB469J1 modelleken

Shiro-iro, a természetes, festetlen selyem színe, az SPB463J1 és az SPB469J1 modelleken

Sensaicha, az  Edo-kor kedvelt férfi viseletének sötét barnás-zöld színe az SPB465J1 modellen

Sensaicha, az Edo-kor kedvelt férfi viseletének sötét barnás-zöld színe az SPB465J1 modellen

Araigaki, világos gesztenye szín szintén az Edo kor kedvencei közül

Araigaki, világos gesztenye szín szintén az Edo kor kedvencei közül

Sumi-iro, a szürkésfekete szín, amely már egy korábbi Presage Sharp Edged series modellen is feltűnt

Sumi-iro, a szürkésfekete szín, amely már egy korábbi Presage Sharp Edged series modellen is feltűnt

 

Három nap pihenés az új 6R kalibereknek köszönhetően

Az új Presage Classic series modellek nem csak a megjelenésükben hoznak valami újat, a kaliberek is kifinomultabbak lettek. A Sharp Edged series és a Craftsmanship series modellek után ez a legújabb sorozat, amely már a 6R kaliber család darabjait kapta.

A hárommutatós modellek a 6R55 szerkezetet, az open heart modellek pedig a szintén új 6R5J szerkezete kapták, amelyek közös jellemzője a megnövelt, immár 3 napos járástartalék, amely a számlapon is feltüntetésre került.

A szerkezeteket és azok arany színű rotorját az üveg hátlapon át meg is csodáhatja az, aki fogékony a Seiko Presage modelljeinek műszaki finomságaira.

 

Az órák érkezését 2024 júniusára várjuk.

Presage Classic series SPB463J1, SPB464J1, SPB467J1, SPB469J1 és SPB471J1 modellek technikai adatai

 

SPB463J1 Presage Classic series 410.000 Ft ›››

SPB465J1 Presage Classic series 410.000 Ft ›››

SPB467J1 Presage Classic series 410.000 Ft ››› 

 

  • Kaliber: 6R55 mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap (72 óra)
  • Tok átmérő: 40.2 mm
  • Tok vastagság: 13.08 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Zafír kristály, domború, tükröződésmentes bevonattal 
  • Vízállóság: 10 Bar

 

SPB469J1 Presage Classic series 480.000 Ft ›››

SPB471J1 Presage Classic series 480.000 Ft ›››

 

  • Kaliber: 6R5J mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap (72 óra)
  • Tok átmérő: 40.2 mm
  • Tok vastagság: 13.08 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Zafír kristály, domború, tükröződésmentes bevonattal 
  • Vízállóság: 10 Bar
Share