Két új Speedtimer mechanikus kronográf érkezik - vintage érzés a legmodernebb tartalommal megtöltve

Két új Speedtimer mechanikus kronográf érkezik - vintage érzés a legmodernebb tartalommal megtöltve

A Seiko érdemei vitathatatlanok a mechanikus kronográfok terén, az elsők között készített ilyen órákat már a hatvanas évek végén. Most két új modell érkezik, amelyek a legszebb hagyományoknak hódolnak megjelenésükkel a legfrissebb műszaki tartalommal töltve meg azt. Vintage formák és egy kifinomult kaliber együtt, itt az SRQ047 és a limitált SRQ049 modell.

Egy verseny a mechanikus kronográf elsőségéért, ahol csak győztesek voltak

A hatvanas évek végére eljutott az óraipar oda, hogy képes volt kifinomult mechanikus automata kronográf kaliber készítésére. Hatalmas verseny kerekedett több földrész legnagyobb gyártói között, amelynek a tétje az volt, ki lesz az első, aki bemutatja ezt az újdonságot. A verseny végül holtversennyé alakult, az évtizedek távlatából már nem látszik, a három nagy gyár közül ki volt a legelső, de egy biztos - a Seiko ott volt a mechanikus automata kronográf kaliber megszületésekor, ráadásul egy forradalmi oszlopkerekes és vertikális kuplungos megoldással.

Az órák világa gazdagabb lett ezzel a szép technikával és a rajongók, gyűjtők és hozzáértők azóta is nagy becsben tartják a Seiko mechanikus automata kronográfokat.

Speedtimer, a régi-új ismerős 2023-ban is

Az első Speedtimer modell megjelenése óta töretlen a sorozat sikere, és öt évtized után még mindig tud újat mutatni a gyár mind design, mind pedig a technika terén.
Sorra érkeznek a Speedtimer újdonságok, a modern, mai modellek száma immár húszra nőtt, melyek között találunk felső kategóriás mechanikus kaliberrel készült modelleket, modern solar kvarc kronográfokat és különleges megjelenésű “multi dial” kiadásokat egyaránt.

A Speedtimer sorozat alapja változatlan, sportos kronográf megjelenés segédszámlapokkal, ahogy mindig szerettük, és éppen ilyen lesz a két új modell is, az SRQ047 és az SRQ049 is.

Az újdonságokat első ránézésre nehéz megkülönböztetni a hetvenes évekbeli elődeiktől, és a tervezésükkor éppen ez volt a cél.Noha nem újrakiadások, a stílusuk mindenképpen erős vintage érzést sugároz a kor sok finom részletét felvillantva, de egy mai, modern összhatást eredményezve.

A méreteik a modern sportos modellek méretei, a tok átmérője 42.0 mm-es, a vastagsága pedig (a mechanikus automata kronográf kaliber összetettsége okán) 14.6 mm-es, tökéletes arányokkal.

Megidézve a hetvenes évek stílusát, a tok kerek formája, a rövid tokfülek és a határozott lünetta egy új forma a mai Speedtimer sorozatban, amelyet jól kiegészít a napjainkban újra reneszánszát élő többrészes (itt éppen kilenc soros) fémszíj finom megoldása, évtizedeket repítve vissza minket az időben. 
A két új óra számlapja is a legsikeresebb modellektől ered, az SRQ047 a klasszikus “Panda” kivitel, fehér alapon fekete segédszámlapokkal, a limitált különlegesség, az SRQ049 pedig egy úgynevezett “fordított Panda” stílus, vagyis itt fekete a számlap és fehérek a segédszámlapok.

A mutatók és indexek megjelenése is a korabeli hangulatnak megfelelő, a narancssárga részletek a mutatók végein pedig még egy kicsit hozzáadnak a megjelenéshez.

SRQ049 Seiko Brand 100th Anniversary Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition

A két új modell közül az egyik, a fekete számlapos SRQ049 kivitel egy igazán különleges darab.  A legnagyobb különbség a két újdonság között a számlapjuk, ezt a fekete, “fordított panda” kivitelt csak a jubileumi limitált kiadás kapta meg - ritkább és most is mindössze 1.000 darabban érkezik.

Az SRQ049 a Prospex kollekció tagja és ezen belül a Speedtimer sorozatát erősíti, a 2024-ben 100 éves Seiko márka tiszteletére készített limitált kiadások egyike.

A nemesacél tok és a fémszíj, mint mindkét modellnél, itt is a “Super hard coating” bevonatot kapta, ami segít tovább ellenállni a karcoknak, az óraüveg pedig természetesen zafír kristály, amely szintén a hosszan tartó karcmentes szépség záloga.
A limitált kiadású modellhez a díszdobozában találunk egy fekete bőrszíjat is, így lehetőségünk van az alkalomhoz tökéletesen illő megjelenésre alakítani az SRQ049 Speedtimer óránkat.

SRQ047 Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph


A nem limitált kiadású modell egy jól ismert stílust képvisel, ez a fehér számlap fekete segédszámlapokkal egy valódi klasszikus. A tok formája és a fémszíj megegyezik a limitált változattal és a kaliber is egy - ez pedig nem más, mint a Seiko 8R sorozatú szerkezeteinek legújabbja, a 8R48 felső kategóriás darabja, oszlopkerekes kivitelben, függőleges kuplunggal a legprecízebb működésért.A 28.800-as féllengésszámú szerkezet három segédszámlapos kivitel, három óránál a másodperc mutatóval, hat óránál egy 12 órás és kilenc óránál egy harminc perces gyűjtővel. A járástartaléka 45 órányi, a korábbi kronográf kaliberekhez képest pedig még kapott egy dátum komplikációt is, amelyet egy kerek dátumablak mögött láthatunk öt óránál elhelyezve.

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph SRQ047 és SRQ049 technikai adatok

SRQ047J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.050.000 Ft

 • Kaliber: 8R48 mechanikus automata kronográf

 • Járástartalék: 45 óra

 • Tok átmérő: 42.0 mm

 • Tok vastagság: 14.6 mm

 • Tok anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)

 • Szíj anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)

 • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal

 • Vízállóság: 10 Bar

SRQ049J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.120.000 Ft

 • Kaliber: 8R48 mechanikus automata kronográf

 • Járástartalék: 45 óra

 • Tok átmérő: 42.0 mm

 • Tok vastagság: 14.6 mm

 • Tok anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)

 • Szíj anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal) / borjúbőr

 • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal

 • Vízállóság: 10 Bar

 • Limitált kiadás: 1.000 darab
Megosztás