Seiko Presage “Open heart” Automatic 3 days - művészet és technika a legmagasabb színvonalon

Seiko Presage “Open heart” Automatic 3 days - művészet és technika a legmagasabb színvonalon

A Seiko egyik legdinamikusabban növekvő kollekciója a Presage modellek hosszú sora. Az egyik legújabb sorozat, a Sharp Edged Series sikere kiemelkedő, a modern, szögletes stílus a magas minőségű kidolgozással és az egyedi megjelenéssel ebben az árkategóriában nem mindennapi. A Seiko most ismét emeli a tétet, és egy teljesen új, 3 napos járástartalékkal rendelkező kalibert készített, amely két új modellben mutatkozik be - érkezik az SPB415 és az SPB417, nyitott számlappal.

Új kaliber, új design és a megszokott Presage minőség

A Presage Sharp Edged sorozata telitalálat volt. A 2020-ban bemutatott új vonal szó szerint a vonalaival hódít, a “Sharp Edged”, vagyis az éles élek sorozata kategóriákkal feljebb is megállná a helyét. 

Az egyenes síkokkal határolt formák egyszerre harmonikusak és karakteresek, a Presage kollekciótól megszokott magas kidolgozási minőséggel párosulva pedig verhetetlen ár-érték arányú órák.




A várhatóan 2023 júniusában érkező két új modell, a “Shironeri” selyemfehér színű számlapos SPB415 és az “Aitetsu” karakteres indigókék színű SPB417 minden aspektusában új, mégis tökéletes darabja a Sharp Edged Series sorozatnak.

Megújult a tok formája, új a számlap és egy teljesen új kaliber is ezekben a modellekben mutatkozik be, a sorozat így változatlan értékeivel, de még magasabb színvonalon folytatódik.



6R5J, az új három napos kaliber

A mechanikus automata szerkezetek közötti rangsort néhány alapvető műszaki jellemző határozza meg, ezek egyike (a járáseltérés, vagyis a pontosság mellett) a szerkezet járástartaléka, az az időtartam, ameddig az óra mutatni fogja a pontos időt felhúzás nélkül is.

Ez általában 40 óránál kezdődik, és ritkán éri el a 60-70 órát, ha nem egy high-end kaliberről van szó.




A Seiko új 6R5J szerkezete ehhez képest “3 days”, vagyis három napos jelzéssel mutatkozik be, ami 72 órányi járástartalékot jelent. A mindennapokban ennek akkor van jelentősége, ha felváltva viselünk több órát, így egy 3 napos kaliber egy sportos hétvége után hétfőn felcsatolva még ugyanúgy jár, ahogy pénteken letettük, emellett pedig a járástartalék  mindig jól mutatja egy gyártó műszaki felkészültségét is.




A 6R5J kaliber a Seiko Presage SPB415 és SPB417 modellekben zafír kristály hátlap alatt látható működés közben, és arany színű rotort kapott, amely jól illik a sportosan elegáns stílusához. 

A kaliber különlegessége mág a 24 órás segédszámlap, ennek a komplikációnak a segítségével bármikor pontosan meghatározható az óra és perc mellett a napszak is.




Open heart számlap egy különleges megoldással

Az órák világában az “open heart” számlap egy külön stílus, egy olyan megoldás, amely egy kis betekintést enged a mechanikus óraszerkezet működésének magával ragadó miniatűr tökéletességébe.

Egy ilyen számlap megoldás önmagában nem lenne bonyolult feladat, azonban ahhoz, hogy az óra “szíve”, a billegő is látható legyen működés közben, nem elég a számlapot megnyitni, hanem a szerkezetet is olyan módon kell kialakítani, hogy alkalmas legyen erre a megjelenésre, így az “open heart” megoldás összetett feladat az óragyártók részére.




A Presage SPB415 és SPB417 modellek “open heart” számlap kialakítása a Presage kollekció elegáns műszaki megoldásaihoz hűen készült. 

9 órás pozícióban egy szemet gyönyörködtető kivágás mutatja az “asanoha”, vagyis a japán kenderlevél mintázatot, amely megegyezik a számlap felületén látható mintával, a Sharp Edged Series kollekció védjegyével.

Új formák, íves másodpercmutató a Sharp Edged Series eleganciájával



A két új modell további apró, ám fontos finomításon esett át a design terén, amely avatatlan szemnek talán fel sem tűnne, de az összképet minden kis részlet együttese teszi tökéletessé.

Az SBP415 és SPB417 modellek indexeinek formája egy kissé hegyesebb lett, így a számlap közepe felé mutatnak, elegáns és izgalmas formájukkal irányítják a tekintetet.

Az indexek mellett a másodpercmutató is finoman módosult, a mutató vége enyhe ívben követi a domború zafír kristály óraüveg formáját, amely elegáns megoldásként szintén az óra megjelenését emeli tovább.



Kis részletek, amelyek még tökéletesebbé tették a Presage Sharp Edged Series megjelenését oly módon, hogy közben az alapvető design értékek mit sem változtak.

A 40.2 mm-es átmérőjű tok 10 Bar (100m) vízállósággal készül, és mind a nemesacél tok, mind pedig a három részes szemekből álló fémszíj felülete is a Seiko saját “Super hard coating” felületkezelésének köszönhetően hosszabban ellenáll majd a karcoknak éppúgy, mint a zafír kristály óraüveg.



A Seiko Presage Sharp Edged Series Automatic 3 days SPB415 és SPB417 modellek érkezése és ára

A két új óra, az SPB415 és az SPB417 modell várhatóan 2023 júniusában érkezik, és az áruk 499.000 Ft lesz.



Megosztás