Speedtimer újdonságok feketében - érkezik az SRQ045 Mechanical Chronograph Limited edition és az SSC917 Night Vision kiadása

Speedtimer újdonságok feketében - érkezik az SRQ045 Mechanical Chronograph Limited edition és az SSC917 Night Vision kiadása

A Seiko a sportidőmérésben elért eredményeire méltán büszke, akár az 1964-es tokiói játékokra gondolunk, akár az atlétikai világversenyek sorára, amelyeken hivatalos időmérőként vesz részt. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetjük a Speedtimer kollekciót is, amely 60 éve van velünk, és máig képes megújulni. A most érkező két új modell érdekessége a színvilága, a fekete kiadások sportosak és különlegesek is egyben.

Seiko Speedtimer SRQ045 és SSC917, avagy a sportidőmérés feketében

A Speedtimer az egyik legnagyobb és legismertebb ikon a Seiko modellek között lassan hatvan éve. Az elsők között volt a mechanikus automata oszlopkerekes kronográf kaliber elkészítésével, és azóta is töretlen a sikere. 

A 2021-es visszatérésével új fejezet nyílt a Speedtimer történetében, egyszerre érkeztek meg a legmagasabb szintű 8R46 mechanikus kaliberrel készülő SRQ modellek és a solar kronográf kaliberrel készülő SSC modellek is.




A két kaliber két külön világot testesít meg, a mechanikus automata oszlopkerekes kronográf a hagyományos értékek és a műszaki kifinomultság felsőfoka, a solar kvarc kronográf pedig a legmodernebb megközelítése a mindennapi sportidőmérésnek.

Két új modell érkezik 2023 februárjában, és mindkettő valódi Speedtimer lesz a maga nemében, ami közös lesz bennük az a fekete színvilág, más-más hangulattal, de kiegészítve a kollekciót ezzel a népszerű stílussal is.

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited edition SRQ045J1

Az új SRQ045J1 modell úgy lett egy valódi egyéniség a maga fekete megjelenésével, hogy közben gondosan ügyelt a részletekre, ápolva a Speedtimer örökséget megjelenésében és műszaki tartalmában egyaránt.




Az új Speedtimer modelleket ismerőknek hamar feltűnik a különbség az eddigi mechanikus automata kronográfok megjelenéséhez képest. A tokforma nem változott, a gombok és a korona pedig már a 2022-ben megismert stílus, amely a könnyebb kezelhetőséget segíti kialakításaival.

Nem változtak a megjelenését meghatározó méretek sem, a tok átmérője 42.5 mm, a vastagsága pedig 15.1 mm - komoly órához komoly méretek. A vastagság oka a 8R46 kaliberben keresendő, a különleges tudással és technikával felvértezett szerkezetnek kell a hely, cserébe az egyik legkifinomultabb mechanikus automata kalibert kapjuk napjaink kínálatából. 




Ami teljesen új, az a Speedtimer modellek között most megjelenő színvilág. A tok teljes egészében fekete “Hard coating” bevonatot kapott, amit a bőrszíj matt feketéje egészít ki.

Új a számlap is, a homokszórt struktúrájú fekete felület szintén matt, így nem zavarhatja tükröződés a minél pontosabb leolvasást, amire szükség is lehet, hiszen a szerkezet századmásodperces pontossággal képes mérni az időt.

A fekete számlapon a kontrasztos narancs indexek és a fehér számok szintén a leolvashatóságot szolgálják, a megjelenésüknek pedig történelmi gyökerei vannak, amelyek egészen az 1972-es szapporói téli olimpia idejére nyúlnak vissza.




Ekkor mutatta be a Seiko a kifejezetten téli körülményekre tervezett 1/10 másodperces pontosságú stopperóráját, amelynek fekete számlapja és kontrasztos mutatói, indexei mind egy célt szolgáltak - a vakító fehérségben is pontos leolvashatóságot, és az SRQ045 J1 modell hűen idézi fel ezt a megjelenést.

A mindössze 600 darabban készülő különlegesség egyedi sorszáma a hátlapba gravírozva lesz megtalálható, az újdonság várhatóan 2023 februárjában érkezik meg a Seiko Boutique Budapest üzletébe.

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph SSC917 “Night Vision” - egy éj a vadonban



Szintén Speedtimer, szintén fekete, szintén új, mégis teljesen más világ az SSC917 modell. A megjelenése a korábban már bemutatkozott Prospex “Night Vision” sorozatba illeszkedik, amely az éjjellátók hangulatában a feketét egy jellegzetes zöld színnel vegyítve hozza el az éjszakai vadmegfigyelés, vadászat izgalmát.

A V192 kaliber, amely az SSC917 modellben dolgozik, a tökéletes társ a mindennapokban. Kvarc kaliberként a havi +/-15 másodperces járáseltérése segít a fontos dolgokra koncentrálni, nem igényel különösebb figyelmet.




A solar technológia a gyakorlatban azt jelenti, hogy az óra a hétköznapokban a fény energiáját hasznosítva szintén törődésmentesen teszi a dolgát, átlagos napi használatban folyamatos lesz a töltöttsége. Ez a szerkezet már a járástartaléka ellenőrzését is lehetővé teszi, egyetlen gombnyomásra a hat óránál lévő segédszámlapon láthatjuk a töltöttség állapotát, amely teljes töltöttség esetén hat hónapnyi.




A tok formája a klasszikus Speedtimer, az 1969-es Seiko 5 Sports Speedtimer modell formáit követi. 39 mm-es átmérője kényelmes viseletté teszi, a 100 méteres vízállósága pedig megnyugtató érték a mindennapokban. Fekete bevonata az óra tokján és a fémcsaton a matt fekete számlappal és az éjjellátók zöldjével egészen különleges megjelenést ad az SSC917 modellnek.

Seiko prospex SRQ045 és SSC917 technikai adatok



SRQ045J1

SSC917

Kaliber

8R46

V192

Járástartalék

45 óra

6 hónap

Pontosság

+25/-15 mp/nap

+/-15 mp/hó

Tok átmérő

42.5 mm

39.0 mm

Vízállóság

100m (10 Bar)

100m (10 Bar)

Óraüveg

Zafír kristály

Zafír kristály

Szíj

Borjúbőr

Nemesacél

Megosztás