Prospex Save The Ocean 2023 új PADI “Great Blue” Special edition modellek a nyárra

Prospex Save The Ocean 2023 új PADI “Great Blue” Special edition modellek a nyárra

A Save The Ocean sorozat a Seiko Prospex kollekción belül egy saját, különleges világot képvisel. A búvárórák világát hozza el, a valódi búvárkodás hangulatát az egyedi megjelenésű  modelljeivel. A most érkező három új “PADI” kollaborációs nyári modell az óceánok csodálatos kékségét mutatja be a maga módján, színekkel és a számlapok részletgazdag kidolgozásával - a siker ismét garantált.


A Seiko és a PADI, egy szoros szövetség

Ha érdeklődsz a búvárkodás világa iránt, biztosan találkoztál már a PADI névvel, hiszen megkerülhetetlen a tengerek mélyét kutatók és a merülés szépségét és izgalmait keresők körében.




A PADI a “Professional Association of Diving Instructors” rövidítése, egy szervezet neve, amely a világ búvároktatóit fogja össze 1966 óta. A jelentőségét jól szemlélteti a tagjainak száma, 128.000 oktatót és 6.600 búvároktató központot foglal magába.

A Seiko és a PADI együttműködése sok éve tart, közös cél az óceánok élővilágának megismerése és megmentése. Olyan közös programokban működtek már együtt, mint a “Marine debris” program, amelynek keretein belül a PADI alapítványa a Seiko támogatásával és 70.000 résztvevő búvár segítségével több millió darabnyi hulladékot távolított el a tengerekből, visszaadva ezzel is egy kis életteret az óceánok lakóinak. 

Seiko Save The Ocean PADI “Great Blue”, a legújabb kollaborációs hármas


A Seiko a programok támogatására a Save The Ocean sorozatot hozta létre a Prospex Sea kollekción belül. Ezek a modellek mind búvárórák, azon belül is mindig a nagy nevek, ikonikus darabok egy-egy olyan változatát takarják, amelyeket már jól ismerünk ugyan, de egy téma mentén olyan speciális, egyedi számlapokkal és színösszeállításokban készülnek, amelyekben mindig megjelenik a tenger és annak élővilága.

A 2023 nyarán érkező három új modell is mind ilyen ismert modell különleges változata. A “Great Blue” névre keresztelt hármasban találunk egy Turtle, egy Samurai és egy Sumo modellt is a Seiko rajongók és gyűjtők örömére. 

Ezek ugyanis mind olyan nevek, amelyek még akkor is megdobogtatják a Seiko búvárórák kedvelőinek szívét, ha a kollekció állandó darabjairól van szó, azonban ez a három modell “Special edition”, jelen esetben kollaborációs modell a PADI-val.




Az SRPK01K1 modell a “Turtle”, a jól ismert modell, amely becenevét a jellegzetes formájáról kapta. Az SRPJ93K1 beceneve a “Samurai”, az egyik legjellegzetesebb, élekkel határolt tokforma, amelyet mintha szamurájkard szelt volna - innen a név is.

A harmadik az újdonságok közül az SPB375J1 modell, a “Sumo”, amely szintén megjelenésének apró részletei után kapta a nevét.

A három újdonságon elsőre jól látható a PADI kollaboráció, a számlapokon megjelenik a szövetség logója, és az SRPJ93K1 Samurai modell tengerkék szilikon szíján is ott a szövetség neve, mutatva a kötődést.

SRPK01K1 Save The Ocean “Great Blue” Turtle

Az SRPK01K1 modell formája, megjelenése és műszaki tartalma nem különbözik a korábbi Turtle modellekétől. Amitől ez a darab mégis más, egy kissé talán több is, az a PADI színösszeállítása és a számlapja.

A “Great Blue” név nem véletlen, a nagy kék mélység jelenik meg a számlapon, és ezzel jól harmonizálva a szövetség színei a lünettán és a mutatókon.

A lünetta kerámiából készült, így sokáig ellenáll a karcoknak, és a fénye is sajátosan csillogóvá válik ettől az anyagtól. A kék színvilág itt is megjelenik, a mélykék alapon zöldeskék skála jól leolvashatóvá teszi rossz látási viszonyok között.

Az óraüveg zafír kristály, és a dátumablak felett nagyítót találunk rajta, vagyis ez a modell a “King Turtle” sorozatának tagja, amelyek ilyen nemes anyagokat kaptak.

A szerkezete a jól ismert mechanikus 4R36 kaliber, dátum és nap kijelzés komplikációkkal felvértezve.



SRPJ93K1 Save The Ocean “Great Blue” Samurai


Az SRPJ93K1 Samurai modell az egyik legegyedibb tokforma a Seiko búvárórák világában. A becenevét (Samurai) is erről kapta, a szamurájkarddal szelt formákról. A számlapja megegyezik a két másik “Great Blue” modellével, azt az érzést adja át, mintha a tenger mélyéről felnézve az átszűrődő napfényt látnánk egy nyári merülés során.

Az óra üvege szintén zafír kristály, ellenállva hosszan a karcoknak a mindennapok kihívásai során, és találunk rajta nagyítót a dátumablak felett (ezt a nagyítót az órák világában csak “Küklopsz”-nak becézik, a mitológia egyszeműje után). A lünetta betétje ennek a modellnek is kerámia, ennek a csillogása elegánsabbá teszi az órát, mégsem harsánnyá.

Az SRPJ93K1 modell mechanikus automata szerkezettel készül, a 4R35 kaliber dátum komplikációval mutatja a hónap aktuális napját.




Érdekessége a tengerkék szilikon gumi szíj, amelyen a PADI teljes neve, a Professional Association of Diving Instructors felirat olvasható.

SPB375J1 Save The Ocean “Great Blue” Sumo


Egy újabb legenda különleges kiadásban - az SPB375J1 Sumo modell szintén a nagy kékség színvilágát idézi fel.

A modell néhány részletében eltér a másik két új Save The Ocean Special edition kiadástól. Bár az óraüveg itt is zafír kristály, nem kapott nagyítót, és a kaliber is kicsit más, kicsit többet nyújt.

Az SPB375J1 Sumo modell a frissített Sumo sorozat tagjaihoz hasonlóan az (egyébként éppen egy Sumo modellel bemutatkozott) 6R35 kaliberrel készül, amely kiemelkedő, 70 órás járástartalékkal rendelkezik, ez ebben az árkategóriában szinte egyedi érték.



Seiko Save The Ocean PADI “Great Blue” megjelenési dátumok és árak

A három újdonság előreláthatóan 2023 júliusában érkezik az üzletekbe, az árak pedi várhatóan a következőképpen alakulnak majd:

    • SRPK01K1 Turtle - 250 000 Ft

    • SRPJ93K1 Samurai - 240 000 Ft

    • SPB375J1 Sumo - 475 000 Ft

Megosztás