Seiko 5 Sports GMT modellek - szélesebb horizont, új utak

Seiko 5 Sports GMT modellek - szélesebb horizont, új utak

2019-ben a Seiko kombinálta az egyik legsikeresebb belépő sorozatát az egyik legsikeresebb búvárórájával, és megszületett egy olyan kollekció, amelyik a jól ismert megjelenést a mindennapokban is jól használható funkciókkal látta el, tette mindezt rendkívüli változatos modellekkel. Ezt a sikeres útját folytatja most a kollekció, mégpedig egy olyan új sorozattal, amely nem jellemző ebben a szegmensben - érkeznek a Seiko 5 Sports GMT modellek.

Seiko 5 Sports, a nagy visszatérő

A Seiko számolatlanul készítette a legendássá vált modelleket, elkészítette az első japán búvárórát 150 méteres vízállósággal, Oscar-díjas filmek főszereplőinek a kezén bukkant fel, térdre kényszerítette az órás világot az első kvarc karóra megjelentetésével, GPS Solar órát dobott a piacra és kifejlesztett néhány olyan kalibert, mint a Spring Drive vagy (a Grand Seiko kollekció csúcsára került) Constant Force Tourbillon - és a sor ennél még sokkal hosszabb.

Az egyik ilyen sorozat volt a Seiko 5 kollekcióból kifejlesztett Seiko 5 Sports modellek sora, amely már évtizedek óta az elérhető árú, mégis magas műszaki színvonalú órákat jelentette a mindennapok kihívásait bőven túlteljesítő műszaki paraméterekkel, megbízható szerkezetekkel és modern, sportos formákkal.

A sorozat tökéletes alapja volt egy olyan kollekciónak, amely azokat a fiatalokat is meg tudja szólítani, akik már nem érdeklődnek annyira a mechanikus órák iránt, de alternatívát tud nyújtani a megfizethető, sportos megjelenésű mindennapi órát keresőknek is, stílusosan.




A stílusért egy olyan korábbi óra felelt, amely a Seiko egyik legnépszerűbb búvárórája volt. Az SKX sorozat jellegzetes formájával, kiemelkedő műszaki paramétereivel, megbízhatóságával és viszonylagos olcsóságával kiemelkedett a korabeli búvárórák mezőnyéből. 

Ezt a modell határozta meg az új Seiko 5 Sports kollekció megjelenését alapjaiban, és az azóta eltelt idő alatt megjelent különböző típusai is innen építkeztek stílusukban.

A sorozat valódi sikertörténet, és a történet most folytatódik, nem is akármilyen újdonsággal.



Seiko 5 Sports GMT modellek utazásra tervezve

A Seiko 5 Sports kollekcióban találunk modelleket búvár stílusban, field stílusban és mindennapi viseletre is. Készült már fémszíjas, bőrszíjas, szilikon szíjas és Nato szíjas kivitel is, de a ritka mesh (hálós) fémszíj is megtalálható a palettán, nincsen olyan stílus, amelyhez ne találnánk egy megfelelő darabot.



Ha minden irányzatot lefedtünk, ideje egy új kalibert is bevezetni a sorozatba. A Seiko 5 Sports kollekció modelljei a rendkívül megbízható, sokat bizonyított alapdarabot, a Seiko 4R36 szerkezetét használják, amely dátum és naptár komplikációkat kapott - azt már biztosan tudod, hogy a komplikáció az órák világában egy olyan bonyodalmat jelent, amelyet szívesen látunk.



A most érkező három új Seiko 5 Sports modell, az SSK001 (fekete számlappal), az SSK003 (kék számlappal) és az SSK005 (narancs számlappal) a GMT komplikációval bővített kalibert, a Seiko 4R34 szerkeztével készül - és ez egy olyan plusz funkció, amely eddig általában csak a magasabb kategóriákban volt elérhető.


Tudtad? A GMT komplikáció az óráknál egy plusz mutatót jelent a számlapon, amely ebben az esetben nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és a GMT lünettán teszi leolvashatóvá egy második időzóna pontos idejét. 


Ez a funkció hasznos lehet egy hosszabb utazás során, amikor több időzónával odébb kell tudni azt, mennyi az idő otthon, vagy egy megbeszélés előtt egyetlen pillantással látni azt, hogy a tengerentúli iroda dolgozik-e már, a lehetőségek sora szinte végtelen. 

Ha nem is mindenki tudja kihasználni a GMT komplikációt eredeti formájában, akkor is feldobja az óra megjelenését a harmadik mutató, amely általában élesen meg van különböztetve a többi mutatótól a könnyebb és gyorsabb leolvashatóság kedvéért.

A Seiko 5 Sports új modelljeinél a fekete és a kék számlapos változatoknál ezért piros színű a GMT mutató, a narancs számlaposnál pedig fekete, így egyetlen pillantással látható a második időzóna ideje.




A három új modell több módosítást is kapott, a Hardlex kristály óraüvegen a dátumablak felett nagyító található, segítve a dátum leolvasását, a fém óraszíj pedig az eredeti SKX modellektől örökölt “jubilee” típusú, ötrészes kialakítású, amelyben két középső szem polírozott.




Nem megszokott megoldásokból jutott még a GMT lünettára is, a 24 órás ráma színe két részre van osztva, így segítve a nappal és éjszaka gyors megkülönböztetését, és az ebben a kategóriában megszokott alumínium betétet Hardlex kristály váltotta fel, nagyot emelve ezzel az óra megjelenésén.

Minimális mértékben változott az eddig megszokott vastagsága is az órának, az új kaliber miatt 0.1mm (egy tized milliméter) a növekedés, ami a plusz komplikációt tekintve technikai bravúr volt  tervezőktől, és sikerült megőrizni az óra legendás formáját és arányait.

A három újdonság előreláthatólag 2022. júliusában érkezik az üzletekbe, kövesd a csatornáinkat a friss információkért!

Seiko 5 Sports SSK001, SSK003 és SSK005 technikai adatok



SSK001

SSK003

SSK005

Kaliber

4R34

4R34

4R34

Járástartalék 

41 óra

41 óra

41 óra

Tok átmérő

42.5 mm

42.5 mm

42.5 mm

Tok vastagság

13.6 mm

13.6 mm

13.6 mm

Tok anyaga

nemesacél

nemesacél

nemesacél

Szíj anyaga

nemesacél

nemesacél

nemesacél

Óraüveg

Hardlex kristály

Hardlex kristály

Hardlex kristály

Vízállóság

10 bar 

10 bar 

10 bar 


Megosztás