Presage Arita porcelán számlapos újdonságok új dimenziókban

Presage Arita porcelán számlapos újdonságok új dimenziókban

A Seiko Presage sorozatának neve egyet jelent a minőséggel és a kézműves tradíciók tiszteletével. Az Arita porcelán számlapos modellek a legszebb japán hagyományokból táplálkoznak, és most újabb két modell bizonyítja a Seiko kézműves mestereinek rendkívüli felkészültségét a témában.

Arita, a japán porcelán otthona

A harmadik legnagyobb japán szigete a szigetországnak Kyushu, ahol a japán porcelángyártás fellegvárának számító kisváros, Arita fekszik. A város neve a 17. században vált eggyé a kézművesipar egyik legszebb ágával, amikor a porcelángyártás alapanyagául használt különleges agyagot találtak itt.

Az Arita porcelán hamar fogalommá vált Japánban, majd a szigetország nyitásával az egész világon a legelismertebbek egyike lett jellegzetes, kékes fényével és mintáival.



A Presage és a porcelán

A porcelán a legnemesebb anyagok egyike az óraiparban. A számlapok készítésére használt anyaggal ritkán találkozhatunk, és jellemzően inkább a zsebórák világában használták. Ennek az oka egyszerű, az anyag a porcelán számlap készítése során, amikor a kemencében magas hőfokon égetik, alakváltozást szenved el, és egy karóra századmilliméter pontosságot megkövetelő méreteinél ez végzetes is lehet. A Seiko által felkért, ősi kézműves dinasztia tagjaként a mesterséget fiatal kora óta gyakorló mester, Hiroyuki Hashiguchi felügyelete alatt végül több évnyi munkával sikerült egy olyan alapanyagot előállítani, amely jobban tűri a magas hőmérsékletet, és elkészülhettek végre az Arita porcelán számlapok, melyek keménysége a hagyományos porcelán keménységének négyszerese, így tartós és szilárd is egyben.



Presage Craftmanship series Arita Porcelain Dial újdonságok - SPB293 és SPB319

A most érkező két új modell különlegessége abban rejlik, hogy a porcelán számlap készítésekor az öntési eljárások határait feszegetve, de sikerült elkészíteni egy vékony, mégis több dimenzióból álló számlapot. A precíziós öntőformákban 1300 fokon kiégetett számlapok több rétegű, egyedi fényű mázat kapnak, és ennek a felvitele során is újra és újra a kemencébe kerülnek a számlapok - a végeredmény pedig önmagáért beszél.




Az SPB293 számlapjának porcelánfehér fényét jól kiemelik a kontrasztos, kékített acél mutatók és a kékre festett indexek, az SPB319 modell festése, a “ruri zome” technika halvány lapis lazuli színe pedig a legszebb Arita porcelán festésének hagyományait eleveníti fel.




Hiroyuki Hashiguchi kézműves mester egy olyan porcelán készítő műhely tagja, amely 1830 óta működik.


Presage Craftmanship series Arita Porcelain Dial SPB293 és SPB319 technikai adatok



SPB293

SPB319

Kaliber

6R31

6R31

Járástartalék 

40 óra

40 óra

Tok átmérő

40.5 mm

40.5 mm

Tok vastagság

12.4 mm

12.4 mm

Tok anyaga

nemesacél

nemesacél

Szíj anyaga

nemesacél

bőr

Óraüveg

zafír kristály

zafír kristály

Vízállóság

10 bar (100m)

10 bar (100m)



Megosztás