Főoldal > Támogatás > GY.I.K. > Ápolás, karbantartás > Szerkezet és töltés

Szerkezet és töltés

A solar óra óra nem töltődik annak ellenére, hogy napfényen van. Meghibásodott?

Elegendő fényerősség és időtartam szükséges annak érdekében, hogy az óra a megfelelő töltöttségi szintet elérje. A fényerősség és az időtartam hiányában előfordulhat, hogy az óra töltöttsége nem elegendő a működéshez.

img_solar_1_1A solar óra a nap energiáját alakítja át a működéséhez szükséges elektromos energiává.

A fény energiát a solar cella (számlap alatt helyezkedik el) gyűjti össze és alakítja elektromos energiává. Az energiát az újratölthető akkumulátor (kapacitor) tárolja, amely az óra működését biztosítja.

A kapacitor az eldobható szárazelemmel és gombelemmel ellentétben egy környezetbarát akkumulátor. Hosszú élettartamát a periódikus töltési és kisütési folyamatai biztosítják.

img_solar_1_2

Feltöltéshez alkalmas környezet

A töltődéshez az órát fény kell, hogy érje.

A mesterséges fény (pl: lámpafény) gyengébb, mint a természetes fény (napfény), ezért mesterséges fénnyel a feltöltéshez is hosszabb időre van szükség. Töltéskor az órát helyezze az ablakba és a számlapot fordítsa a fény felé.

Töltéskor ügyeljen rá, hogy az óra ne hevüljön túlzottan fel.

Fényerősség (Lux)

Természetes fény

img_solar_1_3

Közvetlen napfény, napsütéses idő
kb.100.000 Lux

img_solar_1_4

Felhős idő
kb.10.000 Lux

Mesterséges fény

img_solar_1_5

5cm távolságra a 30 W-os neon lámpától
kb.10.000 Lux

img_solar_1_6

20cm távolságra a 30 W-os neon lámpától
kb.3.000 Lux

img_solar_1_7

Iroda
kb.700 Lux

Lux: A megvilágítás a megvilágított felületre eső fényáram és a megvilágított felület nagyságának hányadosa. SI mértékegysége a Lux (lx). A megvilágítási erősség a felületet érő fény mértéke, megadja, hogy egy adott felület mennyire van kivilágítva, vagyis mekkora fényáram jut 1 m² felületegységre lumenben. 1 lux a megvilágítása annak a felületnek, amelynek 1 négyzetméterére merőlegesen és egyenletesen 1 lumen fényáram esik.

A pontos feltöltési adatokat keresse az óra szerkezetek használati útmutatóiban.

Feltöltéshez nem alkalmas környezet

A solar óra nem tölthető sötétben.Az alábbi esetekben a solar óra várhatóan lemerül és megáll:

1. Az órát folyamatosan eltakarja az ing ujja.

2. Az órát folyamatosan fénytől elzárt helyen használják vagy tárolják.

Az óra, viseléskor nem tud elegendő töltöttségi szintet elérni. Használaton kívül helyezze az órát az ablakba, ahol közvetlen napfény éri.

img_solar_1_8

img_solar_1_9Ápolás, karbantartás

Az újratölthető akkumulátor kapacitását, illetve a töltés hatékonyságát számos tényező negatívan befolyásolja, mint például a hoszú távú használat vagy a használati szokások. Kopott, szennyezett alkatrészek vagy elhasznált kenőanyag rövidíti a kapacitor élettartamát.

Javasoltjuk, hogy a hosszú élettartam és a probléma mentes működés megtartása érdekében, 3-4 évente ellenőriztesse az óráját a szakszervizben.

A felülvizsgálat, olyan, mint egy egészségügyi szűrés. Az óra belső vizsgálata során a szerviz ellenőrzi a kenést, csavar rögzítéseket, eltávolítja a tokból a szennyeződést, port, párát, rozsdát. Ezzel elkerülhetőek a funkció hibák. A tömítések és elhasználódott alkatrészek cseréje biztosítja az óra hibátlan működését és vízmentességének megtartását.

Felülvizsgálat esetén keresse a legközelebbi Seiko szakszervizt.

További kérdések

Ha a másodperc mutató 2 másodpercenként ugrik vagy megáll
Hogyan óvjuk meg a solar óránkat a lemeüléstől