Főoldal > A SEIKO világa > Technológiák > Spring Drive

Spring Drive

ph_springdrive

1977-ben egy fiatal mérnök a Seikonál azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan tudná megalkotni álmai óráját, ami örökké működik. Ezt az órát egy, a főrugó által vezérelt óraként képzelte el, ami napi egy másodperc pontossággal működik, amit csak a legjobb elektronikus órák tudnak teljesíteni. A mérnök, Yoshikazu Akahane egy lelkes és elkötelezett ember volt. 28 évébe, számtalan kudarcba és 600-nál is több prototípusába került, amíg neki és csapatának sikerült kifejlesztenie az óragyártás művészetének ezen új technológiáját. 2005-ben elsőként a világon mutatta be a Seiko Spring Drive órát.

Spring Drive Chronograph

A Spring Drive négy alappillére

A precizítás, a megbízhatóság és a tartósság azok a jellemzők, amelyek helyet biztosítottak a Spring Drive-nak a luxusórák között.

Nagyfokú pontosság

A Tri-synchro szabályzó irányítja és szabályozza a mechanikus, elektromos és elektromágneses energiát, amelyet a főrugó termel. Ez helyettesíti a billegő kereket és - köszönhetően egyirányú mozgásának - sokkal stabilabb, tartósabb és precízebb. A Spring Drive pontossága 1 mp/nap.

Töredezettségmentes mutatójárás

Mivel nincsen billegő, az összes mozgás egyirányú, körkörös, lehetővé téve, hogy a mutatók folyamatos, töredezettségmentes mozgással haladjanak. A Spring Drive az egyetlen olyan óra, amely az idő természetes, folyamatos múlását mutatja.

Hosszú járástartalék

Az új generációs főrugó több energiát biztosít, egyenletesebben és hosszabb ideig. Egy speciális ötvözet - amely a SEIKO saját fejlesztése - megnövelt mennyiségű energiát termel, amellett, hogy tartósabb és ellenállóbb a hővel és a korrózióval szemben. A Spring Drive 72 órás járástartalékkal rendelkezik, még a kronográf folyamatos használata mellett is.

Gyors felhúzás

1959-ben a SEIKO bemutatta a mechanikus órák felhúzó mechanizmusnának egy teljesen új változatát, a Varázskart. A Varázskar megnövelte az automata szerkezetek felhúzási hatékonyságát, felhasználva a rotor forgásának mindkét irányú energiáját. A közvetlenül a rotorra szerelt, vadonatúj Varázskar jobb energiaátvitelt biztosít, mint bármely más rendszer valaha is.

A mechanizmus

ph_mechanism_b

Az energia forrása

A mozgáshoz szükséges energiát egyedül a főrugó biztosítja.

Átvitel

A főrugó energiáját egy fogaskerék rendszer viszi át a mutatókhoz és a Tri-synchro szabályzóhoz.

Szabályozás

A Tri-synchro szabályozó irányítja a kerekek forgási sebességét és a mutatókat, elektromágneses fékezéssel.

A három kulcsfontosságú fejlesztés

A Tri-synchro szabályozó

A SEIKO kifejezetten a Spring Drive szerkezet számára fejlesztette ki a Tri-Syncro szabályozót.

ph_threekeyinnovations_b

1. Szabályozza a főrugó mechanikus energiáját.
2. Ennek az energiának egy kis részét elektromossággá alakítja, amely a kvarc-kristályokat működteti.
3. Mágneses erőt hoz létre, amely kontrollálja a szabályozókerék sebességét.

Ez a három különböző energiaforma adja a szabályzó nevében a "tri" jelzőt.

A főrugó

SEIKO kifejlesztett egy nagy rugalmasságú ötvözetet, a SPRON 510-et, a főrugóhoz.

A SPRON 510* a SEIKO egyedi, piacvezető ötvözete, amely megnövelt erőforrást és pontosságot biztosít.

*a SPRON a Seiko Instruments Inc. bejegyzett védjegye.

A varázskar

A Varázskar egy egyedi lengő-szerkezet, amelyet a SEIKO fejlesztett ki, 1959-ben.

A SPRING DRIVE órákban egy új Varázskart használtak, amely közvetlenül a rotorhoz kapcsolódik és rövidebb lengési időkkel, jobb hatékonysággal biztosít hosszabb járástartalékot.

Spring Drive Chronograph

A SEIKO Spring Drive a tökéletes luxus kronográf, mert a valós, eltelt időt méri és nem a legközelebbi részegységhez közelít. A napi 1 másodperces pontosságával, a 12 órás méréstartománnyal, a precíz gombkezelést szolgáló vertikális kuplunggal és az oszlopkerékkel ez a világ egyik legkiválóbb kronográfja. A kézzel összeszerelt, 416 darabból álló, 50 köves, 140 olajozó ponttal és 5 különböző kenőanyaggal összeszerelt Spring Drive Chronograph 72 órás járástartalékkal bír, még a stopper használata mellett is.

Töredezettségmentes mutatójárás

ph_glidemotionhand_b

A kronográf másodperc-mutatója folyamatosan, töredezettségmentesen jár és akár 12 órán át képes mérni. Pontosan a gomb megnyomásának pillanatában áll meg, és nem a legközelebbi részegységnél, vagy tizedmásodpercnél.

A Spring Drive az egyetlen olyan óra, amely az idő természetes, valós múlását mérni tudja.

Függőleges kupplung & oszlopkerék

ph_verticalclutch

Függőleges kupplung

A vertikális kuplung magas precizitást biztosít a kronográf kezeléséhez: a másodperc-mutató nem tud az indításkor ugrani. Ez egy olyan pontosságot ad (napi 1 másodperc), amely messze meghaladja bármely más luxus kronográf szintjét.

ph_columnwheel

Oszlopkerék

A Spring Drive Chronograph-ot egy úgynevezett oszlopkerékkel látták el, amely maximális stabilitást biztosít a váltási mechanizmusnak. Ez a nyolc pilléres alkotórész hibamentesen irányítja a kronográf funkciót, maximális tartósságot és megbízhatóságot biztosít.

Kétlépcsős nyomógombrendszer

ph_twostepsystem_b

A kronográf precíz és pontos mérését a kétlépcsős nyomógombrendszer biztosítja. A gomb benyomásakor félúton érezhető enyhe ellenállás és a megnyugtatóan biztos "kattanás" megerősíti a kezelő személyt abban, hogy a megfelelő pillanatban indítja és állítja meg a kronográfot.